Csak most csak nálunk

Heti Menü
Heti Menü

Hónap whiskyje

Macallan Amber

Macallan Amber

100%-ig sherry hordóban érlelt, 100%-ig természetes szín, 100% Macallan! Amber – Borostyán: kezdetben virágos … tovább>

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj a programokról!

le szeretnék iratkozni>

Fiktív Világa

Sajt a pácban – kipróbáljuk

A csehországi sörözők egyik legkedveltebb sörkorcsolyája a ,,nakládaný Hermeli”n

...ez a vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal, peperoni paprikával fűszerezett és olajban 3-4 napig érlelt camembert sajt, amit friss barna kenyérrel tálalnak. A sajtok pácolása azonban Európa-szerte elterjedt.

A pácolt sajtokat elsősorban alacsony zsírtartalmú, savanyú tejből készült sajtokból készítik, amelyek finoman harmonizálnak az ecetből és olajból készült pácokkal. A mediterrán országokban a legfinomabb olívaolajokkal teszik még ízesebbé a sajtot, míg Közép-Európában előszeretettel savanyítják a különféle sajtokat. Ehhez egy kevés citromlevet, vagy balzsamecetet használnak. Többnyire ehhez is lágyabb sajtokat választanak, de a keményebb sajtok, mint például az ementáli is nagyon jó ízűek savanyítva, különösen, ha frissen csapolt sört kínálnak hozzá. A tehén- vagy juhtejből készített kemény sajtok, mint a parmezán, egy kevés finom olívaolajon kívül nem igényelnek mást. A sajtokat a pácolással tartósítani is lehet, tehát tovább eláll, ugyanakkor a sajt és a pác fűszerezése, egy újfajta harmonikus ízélményt is ad. A sajt állaga is megváltozik némileg, kenhetőbb lesz, de a cél egy gazdagabb ízélmény elérése, amit mint az alábbi receptek is bizonyítják, számtalan variációban elérhető.

Üvegben pácolt sajt

50 dekagramm sajt (camamber, brie, kecskesajt, mozzarella) olívaolaj, friss rozmaring, friss bazsalikom, fokhagyma, egész tarkabors, lilahagyma szeletek, babérlevél A sajtokat hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Az üvegbe öntünk egy kevés olívaolajat, majd sajtot, ezután a fűszereket, a fokhagymát és a lilahagymát, majd a rétegezést addig ismételjük, amíg az üveg megtelik. 2-3 napig, hogy az ízek összeérjenek, hűtőben tároljuk. Pirítóssal vagy friss kenyérrel egyaránt finom.

Ecetes sajt

25 dkg cheddar és 25 dkg feta sajt kockára vágva 2 dl olívaolaj, 1,5 dl fehérborecet, 1 piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva, 1-2 tk. bazsalikom és petrezselyem és zöldhagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva1 ek. cukor, kevés frissen őrölt fekete bors, Egy tálban jól keverjük össze az olajat, az ecetet, a fűszereket és a zöldfűszereket. Öntsük egy zárható üvegben a felét és kezdjük el belerakni a kockára vágott sajtokat, egy réteg cheddar sajt, egy réteg feta sajt, amíg a sajt el nem fogy. A végén öntsük az üvegbe a páclé másik részét, jól zárjuk le, tegyük hűtőbe és legalább 4-5 napig hagyjuk érni.

Paradicsomos mozarella

50 dekagramm paradicsom, 25 dekagramm mozarella, bazsalikom, só, bors, olívaolaj, olajbogyó és 1 ek. sózott kapribogyó A megmosott paradicsomot és a sajtot egyforma vastagságú szeletekre vágjuk, majd tányérra rendezzük. Megszórjuk az apróra vágott vagy tépkedett bazsalikomlevelekkel, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint, jó minőségű olívaolajjal meglocsoljuk. Fekete olívabogyót és kapribogyót adunk hozzá.

« vissza az előző oldalra