Csak most csak nálunk

Heti Menü
Heti Menü

Hónap whiskyje

Macallan Amber

Macallan Amber

100%-ig sherry hordóban érlelt, 100%-ig természetes szín, 100% Macallan! Amber – Borostyán: kezdetben virágos … tovább>

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj a programokról!

le szeretnék iratkozni>

Fiktív Világa

Megvan a hatodik íz?

van komment...

"Az eddigi öt alapízhez egy újabbat javasolnak ausztrál kutatók, akiknek hétfőn közzétett eredményei szerint az ember ízként ismeri fel a zsírt."

Tisztelettel várjuk a kutatócsapat minden tagját egy zsíroskenyér partira, mert úgy érezzük rászolgáltak a pihenésre... És majd ott közöljük velük, amit már minden magyar tud:

A ZSÍRNAK LILAHAGYMA ÍZE VAN VAZZE! ZSÍÍÍÍR!

"Tudjuk, hogy az emberi nyelv öt ízt képes észlelni - édeset, sósat, savanyút, keserűt és az umamit (egy aromás, fehérjében gazdag ízt, amely olyan ételekben érezhető, mint a szójaszósz vagy a csirkehús). Tanulmányunkból arra a következtetésre jutottunk, hogy az embernek van egy hatodik ízérzékelése is: a zsír" - közölte hétfőn Russell Keast, a Deakin Egyetem munkatársa.

A kutatók harminc embernél tesztelték, hogy felismerik-e a zsírsavakat tartalmazó oldatokat, és megállapították, hogy noha különböző oldatkoncentrációra volt szükségük hozzá, mégis minden önkéntes képes volt az "íz" meghatározására. Ezt követően kidolgoztak egy tesztet, amellyel azt tudták mérni, mennyire érzékenyek erre az ízre az emberek. Ötven ember vizsgálata alapján kiderült, hogy a zsír észlelésének képessége arányos volt a testsúllyal. Mint Keast elmondta, azok, akik már kisebb koncentrációban észlelték a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztottak és testtömegindexük is kisebb volt.

A kutatók úgy vélik, a zsír íze egy idő után jelzés lehet az ember számára, hogy eleget evett. Ha azonban valaki kevéssé érzékeny erre, szervezete nem kap időben visszajelzést, és többet eszik a kelleténél. Miután a zsíros ételek könnyebben elérhetők lettek a modern társadalmakban és az emberek többet esznek belőlük, mint régen, a kutatók szerint lehetséges, hogy kisebb-nagyobb mértékben érzéketlenek lettek erre az ízre.

A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban nem minősítik a szerzők egyértelműen alapíznek a zsírt, ám Keats szerint a bizonyítékok erősek és szaporodnak. Ahhoz, hogy a zsír megkaphassa az alapíz minősítést, meg kell találni a nyelven lévő ízlelőbimbókon az érzékelésére alkalmas receptorokat.

Forrás: hvg.hu

« vissza az előző oldalra