Csak most csak nálunk

Heti Menü
Heti Menü

Hónap whiskyje

Macallan Amber

Macallan Amber

100%-ig sherry hordóban érlelt, 100%-ig természetes szín, 100% Macallan! Amber – Borostyán: kezdetben virágos … tovább>

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj a programokról!

le szeretnék iratkozni>

Fiktív Világa

Kilkenny története

egész februárban AKCIÓ!

Ha szereted gyere, ha még nem kostóltad, most érdemes kipróbálni!

Története

Neve Szent Canice emlékét örzi (Cill Chainnigh azaz „Canice temploma") aki itt alapított kolostort a VI. században. A kolostor körül hamarosan létrejött egy új település.

A várost a normannok foglalták el 1173-ban, és egy várat építettek benne újonnan szerzett területeik védelmére 1190-ben.

A XIII és a XV. század között a sziget egyik legfontosabb angol kézen lévő városa volt. Az írországi angol-normann parlament 35 ízben gyült össze a város falai között.

1391-ben a vár és a hozzá tartozó birtokok a Butler család kezébe került. A főnemesi család 1935-ig élt itt, majd leszármazottaik 1967-ben jelképes összeg fejében átadták várukat az íreknek.

1642 és 1648 között az ír katólikusok összefogtak az írországi angol katolikus főurakkal, és az angol parlament irányításával szemben önálló kormányzatot hoztak létre Kilkenny Konföderáció néven. A szövetség 1648-ban széthullott, a város pedig megadta magát Oliver Cromwell csapatainak.

A városban a ferences rendi apátok a XIV. századtól foglalkoztak sörfőzéssel. A XVIII. században egy John Smithwick nevü sőrfőzőmester kezdte el készítenia a Kilkenny nevü vörös sört. A Guinness cég megvásárolta a gyárat, és a híres sőrüzemet egy másik városba helyezték át. Jelenleg helyette a városban a Smithwick's nevű új sört kezdték el készíteni.

 

« vissza az előző oldalra