Csak most csak nálunk

Heti Menü
Heti Menü

Hónap whiskyje

Macallan Amber

Macallan Amber

100%-ig sherry hordóban érlelt, 100%-ig természetes szín, 100% Macallan! Amber – Borostyán: kezdetben virágos … tovább>

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj a programokról!

le szeretnék iratkozni>

Fiktív történetek

PUB-licisztika

Jó tolla van Szindbádnak

Trezor

PUB-licisztika

Ülök egy fiktív helyen, amit pub-nak neveznek. Ha meg majd Ír honba megyek, sörözőt fogok keresni, mert ők meg biztosan hozzánk globalizálódnak... De most nem ezen gondolkodom, hanem legutóbbi brüsszeli látogatásomon. Tényleg kell gondolkodnom...

Rekonstruálom az eseményeket: Hatékony megbeszéléseket folytattam az Európai Bizottság Brasseurs épületében Eric Hoegarden és Jacques Orval urakkal, de néha beleszólt a beszélgetésbe Chimay úr is, ám ezzel inkább felkavarta a békésnek induló szakmai konzultációt. Majd lekéstem a gépet, de így legalább volt időm az autóban mellettem ülő Ricard úrral elmélyülni a past-is francia múlt idő rejtelmeiben. Úgyhogy - foglaltam össze magamban - eléggé abszintes volt ez a mostani út. - Senki ne merje kijavítani, nem gépelési hiba, kellett pár perc az első után, hogy újrainduljon a rendszer...

Aztán a gépen volt időm a valóság és a fikció értelmetlenségén töprengeni.

Rózsaszínű géppel utaztam, aminek egy jól fölrázott koktél-szerű neve van és már ezektől a tényektől is hányingere lesz az embernek. A gép magyar amúgy, csak a folyóirat benne lengyel nyelvű, azt meg egyébként Angliában szerkesztik. Olvasok. Na nem ezt a reklámújságot, mégiscsak fedélzeten ülök nem WC-n, hanem hazai sajtót. A történetek valósak, mégis kételkedem: rendben söröztem kicsit, na de ez! Bolíviában magyar terroristák az elnök életére akartak törni! Nem sikerült és szitává lőtték őket egy szállodában. Háborúzunk Bolíviával vaze!

Na most ez idáig sajnálatos, térek magamhoz, de Rejtő sem tudott volna jobb neveket találni a sztorihoz, mint az élet. Eduárdo Rózsa-Flores, Tóásó Előd és Magyarosi Árpád a horvát Mario Tadic Astorga telefonján lévő bizonyítékok alapján fel akarták bombával robbantani az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajót. A hatóságok szerint a férfiak kapcsolatban álltak Bruno parancsnokkal és társával, akit Kapitányként emlegetnek. Még két magyart keresnek, Dudog Gábort és Gáspár Dánielt, akik viszont a Rózsa Florestől kapott pénzből elhagytak már Bolíviát. Tóásót elfogták, aki azt vallotta, hogy, hogy mindössze egyszer hallotta a Lucas és a Superman nevet (ez volt a fedőneve annak a két bolíviai ügyvédnek, akiket a bolíviai hatóságok a Rózsa-Flores vezette csapat tagjainak tekintenek), egyszer pedig látta az El Viejo (az Öreg) ragadványnéven ismert Ignacio Villa Vargast, az ügyészség koronatanúját.- Soha nem iszom többé abszintot!

Áh mondom, fikció az egész. Baromság. Ne olvasson az ember és ne hallgasson híreket. Persze, hogy hülyeség. Inkább legyen az ember a barátaival, ezért elmenten a Fiktívbe. Ami pub. Vagy mi? Pub. Pont - Próbálkoznak a szerencsétlenek. Mindenesetre eszem egy kicsit Roy specialitásaiból. Ma pl. sült paprikarém levest Kutas módra. (Ki a faszom az a Kutas?)

Na ott ülök és merengek, hogy nekem miért is nincs whisky-trezorom? Eddig még nem hiányzott, de már kellene. Van a Kaktusznak is. Meg az Adolfnak. Meg az Olajnak is, csak nekem nincs! Áh nem baj... Nekem van más. De trezor vazze, az nincs. Átlátszó! Ez kell manapság! Hadd lássák az enyém mekkora! Bele fogom tenni a legdrágábbat! Jeget is kérek majd mindig bele, mint a Rémy Martin Louis XIII konyakomba. És miközben viszkizünk, tervezgethetjük következő dél-amerikai kiruccanásunkat. Például Bolíviába.

Milyen szerencse, hogy nekem nincsenek hülye nevű barátaim és képtelen történeteim.

 

Bp. 2009. május 7.

Szindbád

 

 

« vissza az előző oldalra