Csak most csak nálunk

Heti Menü
Heti Menü

Hónap whiskyje

Macallan Amber

Macallan Amber

100%-ig sherry hordóban érlelt, 100%-ig természetes szín, 100% Macallan! Amber – Borostyán: kezdetben virágos … tovább>

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj a programokról!

le szeretnék iratkozni>

Fiktív Kult

Robert Capa - ajánló

Egy valóban méltán híres fotós kiállítása Budapesten

Kiállítás-ajánló

Robert Capa - A gyűjteményből március 5. és 15. között először egy előzetes kiállítást tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a fotók egy nagy tárlaton július 2. és október 16. között lesznek láthatók a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. A tervek szerint a Capa-gyűjtemény október közepétől 13 várost érintő országjárásra indul.

Kevesen tudják, hogy Budapesten született és eredetileg Friedmann Endrének hívták. Kevesen tudják azt is, hogy az ő fotóit látták már többször is a normandiai partraszállás képeit nézegetve, (mivel mindenki a sokat vitatott, a Milicista halála című, a spanyol polgárháborúban készített képét ismeri). Normandiai képeiből sajnos nincs sok, mert egy túlbuzgó laborasszisztens izgalmában előhíváskor túl erősre állította a szárítót, így tönkretéve Robert Capa 106 képét (8 homályosan megmaradt - ezek a hiteles emlékek) és ezek ihlették meg Spielberget is, mikor a Ryan közlegény megmentése című film partraszállás jeleneteit forgatta.

A lényeg az úgy nevezett Omaha parton megvalósított partraszállás volt, ahol Capa a második hullámban ért partot és valóban egy igazi mészárlást kaphatott lencsevégre. Másik három célpont is volt (Utah, Sword, Juno), de mindközül a legvéresebb, legismertebb és legnehezebb az Omaha beach volt (ezért is filmesítik meg a legtöbben ezt a részt és hiszik azt sokan, hogy a teljes partraszállás ilyen volt...), és ezért is bántotta Capát annyira, hogy valódi életveszélyben készített felvételei szinte mind megsemmisültek.

« vissza az előző oldalra